RED DE FAGOT

Deze campagne is gelanceerd tijdens het Holland Festival van 2015 om de fagot voor uitsterving te behoeden en kinderen te stimuleren een klassiek instrument te spelen. Kinderen kiezen niet meer voor bepaalde instrumenten en conservatoria hebben te weinig instroom. Professionele orkesten moeten voor een aantal instrumenten spelers nu uit het buitenland halen.

Samen met een aantal partners uit de muziekwereld heeft het Holland Festival het initiatief genomen om een aantal instrumenten te redden onder het motto: Red de ……. fagot, hoorn, en in de toekomst mogelijk ook nog andere instrumenten.

Inmiddels is een groot netwerk van partners ontstaan die alle de fagot onder de aandacht brengen. Vaandeldrager van Red de fagot is Bram van Sambeek, een van Nederlands bekendste fagottisten.

Steeds meer instellingen sluiten zich aan bij dit initiatief om fagotspelen te promoten. Wilt u zich ook aansluiten bij Red de fagot? Dat kan. Stuur dan een e-mail naar fagot@hollandfestival.nl.

Vaandeldrager Bram van Sambeek

Bram van Sambeek (1980) is een van Nederlands beste fagottisten. Nadat zijn moeder hem op tienjarige leeftijd geblinddoekt meenam naar een open dag van de muziekschool, zodat hij alleen op geluid een keuze voor een instrument kon maken, wist hij het meteen: hij koos voor de fagot. Vijftien jaar later verbond Bram zich als vaandeldrager aan het project Red de fagot, omdat  hij de teruglopende belangstelling voor het bespelen van de fagot zorgelijk vindt.

Van 2002 tot 2011 speelde hij bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarna hij een solocarrière begon. Bram is regelmatig te gast als solofagottist bij het London Symphony Orchestra en het Mahler Chamber Orchestra. Daarnaast treedt  hij ook op als kamermusicus en wordt hij regelmatig gevraagd als solist in binnen- en buitenland. Na zijn debuutrecital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw van Amsterdam in 2003 soleerde hij onder andere regelmatig bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam Sinfonia.

Bram van Sambeek ontving in 2009 de Nederlandse Muziekprijs, als enige fagottist in de dertigjarige geschiedenis van de prijs. Ook won hij in 2011 een Borletti Buitoni Trust  Award. Bram werd aanbevolen door verscheidene beroemdheden, zoals Valery Gergiev, die hem naast ‘very gifted’ ook kwalificeerde als ‘not eccentric but a little bit unusual’.

website Bram van Sambeek

PARTNERS